HomeNieuwsPlanten in de tuin

Planten in de tuin

Planten – de ene kan niet zonder, de ander vindt het maar overbodig onkruid. In deze discussie gaan we ons natuurlijk niet mengen. Toch ontkomen we er niet aan dat planten voor velen een wezenlijk onderdeel van hun tuin. Als u ze nodig hebt, gaat u gewoon eventjes naar de bouwmarkt of tuincentrum en klaar is Kees. Maar het kan ook op een andere wijze.

Planten kweken

Als u een goed gevulde beurs hebt en vooral geen groene vingers, is het aantrekkelijk om even bij het tuincentrum binnen te wippen. Klep van de auto open en de plantjes kunnen worden ingeladen. Toch is het zeker zo leuk om een en ander zelf te doen in je eigen tuin.

Het kweken van tuinplanten uit zaad kan heel erg leerzaam zijn. Als u dan toch bij het tuincentrum bent, koop dan ook wat zakjes zaad van vaste planten en probeer het zelf eens uit. En ja, het kost u wat tijd. Het is inderdaad een arbeidsintensieve hobby. En niet te vergeten, u moet er natuurlijk ook de ruimte voor hebben. Beschikt u slechts over een balkon, dan zijn de mogelijkheden direct een stuk beperkter.

Veel planten kunt u rechtstreeks in de grond kweken, maar andere planten – dat zijn bijvoorbeeld de planten die afkomstig zijn uit warmere streken – dienen echt een mooi en warm plekje in huis of in een kas krijgen. En mocht u inderdaad over een eigen kas beschikken, dan wordt het kweken van kruiden en/of tuinplanten alleen maar leuker.

Geen planten gekweekt, maar heb ze wel in mijn tuin

Voor tuinbezitters die niet beschikken over groene vingers kan dit een verademing zijn. U bent niet naar het tuincentrum geweest, hebt zelf geen planten gekweekt en toch verschijnen er plots de mooiste planten in uw tuin. Hoe kan dat toch? Sommige planten zaaien zich spontaan uit. Ze kiezen als het ware zelf hun plekje uit in uw tuin en beginnen met groeien. Dit zijn de zogenaamde zaailingen.

Het is belangrijk dat u deze zaailingen herkent. Het zou anders kunnen zijn, dat u ze wiedt omdat u denkt dat het onkruid is. Twijfelt u nog omdat het ‘onkruid’ eigenlijk te mooi is? Laat ze dan even staan en wacht af tot dat u zeker weet dat het geen onkruid is. Het leuke hiervan is dat u veel planten cadeau krijgt. Plantjes van vingerhoedskruid, ijzerhard en akelei groeien dus zomaar voor niets in uw tuin. En het zorgt ook nog eens voor een natuurlijk uiterlijk.

Planten scheuren

Wilt u graag meerdere exemplaren van een bepaalde plant? Dat is mogelijk door planten te verscheuren. Niet elke plant is hiervoor geschikt, maar vaak lukt het op deze manier wel. Scheur een grote uitgegroeide pol in een aantal stukken en laat ze opnieuw uitplanten. Planten – maar ook kruiden – kunnen op deze wijze eenvoudig worden vermeerderd.

Beschikt u over een plant die geschikt is voor het scheuren? Dan is het mogelijk van bepaalde planten 10 tot wel 20 planten nieuwe exemplaren te krijgen. Kijk, dat is nog eens leuk tuinieren! Mocht u gaan scheuren, doe dit dan in het voor- of in het najaar. Dan hebt u de meeste kans van slagen.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten