HomeNieuwsTuinideeën - het planten van tabak

Tuinideeën – het planten van tabak

Op deze pagina proberen we u iets nieuws en verrassends te vertellen over de mogelijkheden in uw tuin of kas. Wat zijn de nieuwtjes van deze week? En zijn deze nieuwtjes ook toe te passen in uw tuin? Sommige wel, sommige niet. Ook nu hebben we weer iets leuks gevonden, iets spannends zelfs. En wellicht is het eenvoudig toe te passen in uw eigen tuin. Daarom voor deze week: Tuinideeën – het planten van tabak.

Het planten van tabak

Het is weer eens iets naders; het planten van tabak. Is dat niet illegaal, hoor ik u zeggen. Nee, hoor. Dat valt wel mee. Voor het planten van tabak hebben we specifieke tabakszaadjes nodig. Deze zaadjes zijn op internet eenvoudig te bestellen. Zoek maar eens op tabakszaad kopen, en de mogelijkheden zijn legio.

Het maken van tabak wordt steeds populairder. En het is ook niet zo moeilijk. Wel moet u over enig geduld beschikken om tabak te kweken. Het kweken is niet zo moeilijk omdat tabak een flinke groeier is. Graag staan ze in de volle zon, maar wel enigszins beschut. De grond dient goed omgespit te zijn en er mag best wat bemeste tuinaarde doorheen. Als u twee vierkante meter tot uw beschikking hebt, dan bent in staat om zo’n 15 planten te kweken.

Tijd en aandacht voor het kweken van tabak

De tabaksplant heeft veel aandacht nodig. Hij wordt groot en drinkt behoorlijk veel, daarom zult u regelmatig moeten sproeien. Elke twee weken wordt van u verwacht dat u mengmest bij de plant deponeert, namelijk de mest NPK 12-10-18. Ben niet te scheutig met de mest; daar kan hij niet zo goed tegen.

Het oogsten van de bladeren van de tabaksplant kan plaatsvinden op het moment dat de planten bloeien. Het bladgroen dat aanwezig is, moet verdwijnen uit de bladeren die u zojuist hebt geoogst. Onder meer de bladsteel moet hiervoor worden geplet, zo ook de middennerf. Hierna dienen de bladeren ondersteboven te worden gehangen. Zorg ervoor dat de lucht waarin de bladeren hangen enigszins vochtig is. Anders drogen ze wellicht te snel uit. Eerst moeten ze vergelen om vervolgens na twee weken kurkdroog te zijn.

Het narijpen van de droge bladeren kan nu beginnen. Dit dient te gebeuren om een zoete tabaksaroma te creëren. Hiervoor dient een luchtvochtigheid van minimaal 30 procent te worden gegarandeerd. Ook is het verstandig een temperatuur van 55 graden te realiseren. Nu moet u nog een maandje wachten. Dan pas zijn de bladeren gereed om ze te verwerken tot tabak.

Waarschuwing voor planten van tabak

Wellicht is het overbodig om het te vermelden, maar tabaksstoffen zijn giftig. Net zoals bij de sigaretten die u in de winkel koopt, bevatten de zelf gekweekte tabakssoorten ook kankerverwekkende stoffen. De ene tabakssoort bevat meer van dat soort stoffen dan de andere. Zoek op internet naar de diverse soorten tabak, die er te krijgen zijn. Enkele soorten zijn bijvoorbeeld:

  • Havana
  • Virginia
  • Monte Calme
  • Maryland

 

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten