HomeNieuwsFruitbomen snoeien

Fruitbomen snoeien

Het fruitbomen snoeien is niet moeilijk. Het is echter wel verstandig om u een beetje te verdiepen in deze materie. Want los van het gegeven dat het eenvoudig is, moet u wel weten wat u snoeit, wanneer u snoeit en hoe u dat moet doen. In eerste instantie zal je tenslotte het verschil moeten weten tussen bijvoorbeeld kortloten en langloten. Lees op uw gemakje verder op deze pagina. Deze site neemt u bij de hand, zodat u binnen no-time genoeg kennis hebt om zelfstandig fruitbomen te snoeien.

Waarom fruitbomen snoeien?

Kortloten zijn onmisbaar. Ze zijn onmisbaar omdat zij ervoor zorgen dat de boom vruchten draagt. Deze kortloten zijn dichtbezet met bladeren en hebben een lengte van ongeveer een paar centimeter. Ook de functie van langloten is evident. Zij geven u als snoeier namelijk de mogelijkheid de groei en de vorm van de fruitboom enigszins te sturen.

Graag willen wij allemaal een vruchtboom die mooie vruchten aflevert; en dan het liefst in grote hoeveelheden. Daar doen we het tenslotte allemaal voor. Daarom is de onderstam belangrijk. Op welke onderstam is de boom geënt? Dat is hierin de centrale vraag. Dit kunt u te weten komen daar ernaar te vragen bij de aankoop. Of kijk even op het label als u daar nog over beschikt. Daarop staan onder andere de onderstam en de rasnaam vermeld.

Wanneer fruitbomen snoeien?

Als u van uw fruitbomen een goede oogst verwacht, zal u ernaar moeten handelen. Dat wil zeggen dat u de bomen moet snoeien als het moment er geschikt voor is. Deze snoeiperiode valt in de periode tussen de maanden november en maart.

U moet er in ieder geval op letten, dat de boom nog niet zo ver is dat-ie nieuwe bladeren aan het vormen is. Want dan bent u eigenlijk al te laat. Tevens is het een goeie tip om uw fruitbomen niet tegelijkertijd te snoeien. Dat alles heeft te maken met de mogelijkheid dat ziekten zich kunnen verspreiden.

Slechts in één geval is het wél mogelijk om meerdere fruitbomen tegelijkertijd te snoeien. Dat is slechts wanneer u in staat bent uw gereedschap te desinfecteren. U dient een middel te gebruiken dat de wonden aan de boom – ontstaan door het snoeien – direct afdicht. Laat u hierover informeren bij de Boerenbond of een tuincentrum.

Hoe fruitbomen snoeien?

Het is onmogelijk te stellen dat u een fruitboom op één en dezelfde manier moet snoeien. Daarvoor is het aantal fruitbomen te groot en te divers. De ene boom draagt een vrucht op een bepaalde manier, de volgende fruitboom doet dat weer anders. Ook het vatbaar zijn voor ziektes speelt hierin een voorname rol.

Als u verder kijkt op de website – klik op Snoeien – ziet u dat er voor de meest voorkomende fruitbomen een uitleg voorradig is. Welke boom heb ik en hoe moet ik ‘m snoeien? Dat is de vraag. Nogmaals, fruitbomen snoeien is niet moeilijk, maar u moet wel een beetje weten wat u doet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten