HomeKunstgrasKunstgras in de winter

Kunstgras in de winter

Het hebben van kunstgras in bijvoorbeeld je achtertuin lijkt heel erg gemakkelijk. En op zich is het dat ook wel. Toch moeten we niet de fout maken om ’s winters het kunstgras aan haar lot over te laten. Kunstgras in de winter – wat kan er fout gaan? “Het is toch nepgras, dan hoef ik er toch niets aan te doen?”

is toch echt een denkfout. Ook in de winter moeten we af en toe even op ons kunstgras letten. Niet dat het ons veel tijd kost. Nee, dat valt wel mee. Maar we gaan eens wat zaken op een rijtje zetten, die van belang zijn voor uw kunstgras gedurende de winterperiode. U wilt toch ook dat uw kunstgras er in het voorjaar weer prachtig bij ligt?

Kunstgras in de winter – strenge vorst

Kunstgras kan heel goed omgaan met vorst. Tot een minimumtemperatuur van 10 graden onder nul is er niets aan de hand. Maar soms – al komt dat in Nederland niet zo vaak voor – wordt het nog kouder en heeft het kunstgras het wat lastiger. Het is dan zeker niet aan te raden om het kunstgras te betreden.

Bij deze lage temperaturen veranderen de eigenschappen van de vezels van de grassprieten. Op het moment dat je er voor kiest om het kunstgras juist wél te betreden, raken de vezels beschadigd. Je zult het niet direct merken. Maar als de lente aanbreekt blijkt dat de kwaliteit van het kunstgras juist daardoor wel achteruitgegaan is.

Kunstgras in de winter – dooi

Ook tijdens perioden van dooi is het soms beter het kunstgras niet te betreden. Dit heeft te maken met de hoeveelheid smeltwater die zich in het kunstgras bevindt. Door de vorstlaag in het kunstgras heeft het smeltwater geen kans gehad weg te zakken in de grond. Deze laag kan men op dat moment als zeer instabiel beschouwen en bij betreding treedt onherroepelijk schade op.

Kunstgras in de winter – sneeuw

De aanwezigheid van sneeuw hoeft in principe geen belemmering te zijn, als men wil spelen op het gras. Men dient er echter wel rekening mee te houden het kunstgras niet te betreden als de sneeuw al wat papperig is. Dat leidt later tot problemen. Want als men later deze winter tijdens een vorstperiode het kunstgras wil betreden, is er veel sneller sprake van ijsvorming. Uiteindelijk zou dit alles kunnen leiden tot een langdurig speelverbod van het kunstgras.

Kunstgras in de winter – sneeuwvrij maken

Professionals adviseren u om een kunstgrasveld niet sneeuwvrij te maken. De kwaliteit van de vezels kan hierdoor vrij snel worden aangetast, wat kwaliteitsverlies tot gevolg kan hebben. Mocht u het veld toch sneeuwvrij willen maken, houd er dan terdege rekening mee dat hierdoor uw garantie op het kunstgras kan komen te vervallen.

Voor meer algemene informatie over onder meer dit onderwerp kunt de pagina Kunstgras onderhoud raadplegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten