HomeGras zaaienGras zaaien - hoe werkt dat

Gras zaaien – hoe werkt dat

Het is nog winter. En wellicht zijn we nog een beetje vroeg met een nieuwsartikel over het gras zaaien. Maar voordat we het weten is het alweer maart. De tijd breekt dan aan dat we voorzichtig kunnen gaan denken aan het zaaien van gras. We informeren u alvast over de werkzaamheden die daarbij horen. Kortom: Gras zaaien – hoe werkt dat?

Het zaaien van gras is meer dan alleen wat zaad uitstrooien over je grasveld. Wil je het op een goede manier doen, dan zal je de onderstaande werkzaamheden goed moeten uitvoeren. Doet u dat niet? Dan is de kans groot dat het gewenste resultaat achterblijft. Alle moeite is dan voor niets geweest en u kunt weer opnieuw beginnen. Gras zaaien – de werkzaamheden:

Gras zaaien – hoe werkt dat?

Frezen van de ondergrond

Het frezen van de ondergrond heeft als doel de bodem weer wat luchtiger te maken. Dat is nodig omdat het nieuwe gras zich dan beter vast kan wortelen in de grond. Een handfrees is eenvoudig te huren bij een bouwmarkt. Ook kunt ervoor kiezen dit met de hand te doen. Als u een kleine tuin hebt, is dat wellicht nog te doen. Bij een grote tuin wordt het een fysiek zwaar karwei.

Schoonmaken van de ondergrond

Het groeiende gras heeft last van rommel dat zich in of op de grond bevindt. Zorg ervoor dat alle rommel en vuil – denk dan aan pollen, onkruid, wortels en stenen – van het oppervlak is verdwenen. Op deze wijze krijgt het nieuwe gras de mogelijkheid om op een gezonde wijze te gaan groeien.

Ondergrond verdichten

Eerst hebt u de grond luchtig gemaakt. Nu dient het te verdichten. Is dat logisch? Ja, dat is zelfs noodzakelijk. De grond die u gaat verdichten, krijgt ondanks deze werkzaamheid een totaal andere structuur als voorheen. De grond is nog steeds luchtig – al lijkt dat misschien van niet – en de kans op verzakkingen is weggenomen.

Egaliseren van de ondergrond

Om kuilen en bulten tegen te gaan dienen we de bodem te egaliseren. Niet alles hoeft waterpas te liggen. Sterker nog, hoogteverschillen kunnen juist heel erg mooi zijn. Maar op de plaatsen waar u de hoogteverschillen niet verwacht, dient de grond toch geëgaliseerd te worden.

Zaaien van het gras

Het zaaien van het gras kan beginnen. Per 100m2 hebt u 3 kilogram graszaad nodig. Zorg ervoor dat u genoeg graszaad in huis hebt. Hebt u te weinig en moet u in een later stadium bijkopen, dan koopt u wellicht graszaad van een ander merk. Niet dat dat dramatisch is, maar het kan wel kleurverschil opleveren. Strooi het zaad in twee fases. De eerste keer loopt in de lengterichting, de andere keer in de breedte.

Harken en walsen

Na het zaaien van het gras moet u het lichtjes inharken. Nadat u dat heeft gedaan, gaat u de ondergrond walsen. Dat is nodig om de zaadjes te beschermen tegen het wegwaaien en de vogels die de zaadjes reuze interessant vinden. Ook de regen heeft dan minder kans de zaadjes weg te spoelen.

Het geven van water

Logischerwijs dient u de graszaadjes te voorzien van de juiste hoeveelheid water. Vooral de eerste twee weken zijn van levensbelang. Dat is de periode dat de graszaadjes ontkiemen. De kwaliteit van uw uiteindelijke grasmat werd mede dan bepaald.

 

Ook na het zaaien dient u uw grasmat te onderhouden. Kijk op Gazononderhoud om te zien wat dit inhoudt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten