HomeNieuwsOnkruid voorkomen

Onkruid voorkomen

Een van de grootste irritaties in de tuin is onkruid. Het zijn plantjes die ongewenst in de tuin groeien zoals de brandnetel, vogelmuur en kweekgras. Vaak op open plekken waar we ze niet willen hebben. Dit komt onder andere omdat de natuur de grond wil bedekken (met planten, oftewel: onkruiden) om zo uitdroging tegen te gaan. De hoofdreden hiervan is dat de natuur voordurend streeft naar evenwicht en een grote verscheidenheid aan biodiversiteit in een ecosysteem. Omdat de meeste tuinplanten in Nederland oorspronkelijk uit een hele andere omgeving komen, zullen zij altijd in het nadeel zijn van lokale inheemse planten (onkruiden). Hierdoor groeien onkruiden vaak ook veel harder dan onze plantjes die wij in de tuin zetten. Onkruid blijft dus een gevecht van wat ‘wij’ mooi vinden en wat de ‘natuur’ wil. Voor de tuin zoals ‘wij’ die willen is het belangrijk onkruid zo snel mogelijk te verwijderen aangezien het licht, water en voedingstoffen ontrekt uit de bodem wat ten kosten gaat van onze gewenste tuinplanten. Bodembedekkers bieden wellicht de oplossing.

Onkruid in de tuin kan overigens ook voorkomen worden. En nee, we hebben het dan niet over het compleet bestraten van je tuin, maar door middel van bodembedekkers. Dit zijn planten die van nature laag blijven en kruipend over de grond groeien. Zodra een border is dichtgegroeid heeft onkruid geen kans meer om zich te ontwikkelen. Daarnaast gaan bodembedekkers vaak jaren lang mee, zijn jaarrond wintergroen en passen perfect in een onderhoudsarme tuin! De meeste van deze bodembedekkers hebben nog een vrolijk bloempje of prachtige bladkleur want een grote sierwaarde vormt in je tuin. Ook dienen deze bodembedekkers als schuilplaats voor kleine zoogdieren zoals vogels en insecten, zodat je naast alle flora ook de fauna een handje helpt.

Toepassingsmogelijkheden bodembedekkers

Bodembedekkers kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in verschillende bladkleuren, bloemkleuren (wit, geel, blauw, roze, paars, rood, oranje), hoogtes (variërend van 5 tot 40 cm) en standplaatsen. Zo kan er voor iedere situatie wel een passende bodembedekker worden gevonden. Enkele voorbeelden waarvoor een bodembedekkers gebruikt kan worden:

  • Een goed te combineren groenblijvend contrast voor borders;
  • Ook onder bomen, struiken en heesters maken bodembedekkers de tuin compleet;
  • Kleed het talud aan met een van de bodembedekkers voor een natuurlijke en strakke uitstraling;
  • Bodembedekkers als mooi alternatief voor een gazon;
  • Voor een strak of juist speels contrast combineer bodembedekkers met andere planten zoals bijvoorbeeld siergrassen;
  • Kleedt je balkon of dak eens aan met groenblijvende bodembedekkers voor jaarrond plezier.

Onderhoud

Bodembedekkers zijn relatief onderhoudsarm. Zodra je ze hebt aanplant is het belangrijk om in het begin nog even het kiemende onkruid weg te plukken. Aangezien de meeste bodembedekkers hard groeien zullen ze snel een dichtgegroeid tapijt vormen waardoor onkruid geen kans meer krijgt. Hierdoor zal na verloop van tijd onkruid plukken verleden tijd zijn. Bij vakbeplanting is het aan te raden om de randen 2 keer per jaar te snoeien om zo alles in model te houden. Bloeiende bodembedekkers kunnen eventueel na de bloei wat worden teruggesnoeid om zo een tweede bloei te stimuleren. Om te zorgen dat bodembedekkers goed blijven groeien is het belangrijk om jaarlijks in de maanden maart en april van compost of andere meststoffen te strooien. Met deze handelingen die weinig tijd kosten kun je jaarrond genieten van een groenblijvend tapijt.

Populaire bodembedekkende soorten

Hieronder een overzicht van enkele veelgebruikte bodembedekkers in de Nederlandse tuin.

Naam Bloeikleur Bloeimaand Blad
Acaena microphylla ‘Kupferteppich’ (Stekelnootje) Wit 6-8 Groenrood
Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ (Kruipend zenegroen) Blauw 5-7 Paarsgroen
Cotoneaster dammeri (Dwergmispel) Wit 5-6 Groen
Euonymus fort. ‘Emerald Gaiety’ (Kardinaalsmuts) Wit 6-8 Groenbont
Geranium macrorrhizum ‘Spessart’ (Ooievaarsbek) Roze/wit 5-7 Groen
Hedera hibernica (Klimop) Groen Zelden bloei Groen
Mitchella repens (Patrijsbes) Roze/wit 5-6 Groen
Pachysandra terminalis (Schaduwkruid) Wit 3-4 Groen
Sagina subulata (Priemvetmuur) Wit 5-8 Groen
Vinca minor (Kleine maagdenpalm) Blauw/paars 3-4 Groen
Waldsteinia ternata (Goudaardbei) Geel 4-6 Groen

 

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten