HomeNieuwsVan Hollandse Bodem - de moestuin

Van Hollandse Bodem – de moestuin

De moestuin. Heel Nederland heeft het erover. Allemaal zijn we in de ban van het hebben of het aanleggen van een moestuin. Het succes van het EO-programma Van Hollandse Bodem is ongekend. Ook het feit dat Neerlands grootste kruidenier het winkelend publiek de afgelopen tijd van menig moestuinplantje voorzag, levert een aanzienlijke bijdrage.

Hebt u ook een moestuin? Nou, die kans is aannemelijk. Momenteel zijn het niet alleen de buren die over een moestuin beschikken. Ook u bent wellicht aangestoken door het moestuinvirus dat momenteel huishoudt in Nederland. Het enthousiasme is mooi en overweldigend. Relevante vragen zijn echter: wat is een moestuin en hoe heb ik er het meeste plezier van? In dit artikel behandelen we de volgende zaken:

 • Wat is een moestuin?

 • Hoe leg ik een moestuin aan?

 • Welke groenten kan ik kweken?

 • Welke zaden kan ik kopen?

 • Is bemesting noodzakelijk?

 • Van Hollandse Bodem – waarom is het zo populair?

Wat is een moestuin?

Het hebben van een moestuin – en dus het kweken van eigen groenten – wordt steeds populairder. Wellicht is het een opvlieging, maar misschien ook niet. In een moestuin kweekt u voor eigen gebruik. Dat is het belangrijkste kenmerk. Een moestuin is vooral gewild, omdat u op een betrekkelijk klein oppervlak meerdere verschillende groenten kunt kweken.

Met name de zogenaamde vierkantemetertuin is erg in trek. Het is een rage die is overgewaaid vanuit Engeland. Hierbij is het mogelijk om op één vierkante meter op een succesvolle wijze verschillende groenten te kweken. Het voordeel is dat u zeer weinig ruimte nodig hebt en het opbrengsten relatief groot zijn.

Hoe leg ik een moestuin aan?

Het hebben van een moestuin is leuk. Maar zorg er in ieder geval voor, dat u deze correct aanlegt. Pas dan levert het u ook echt wat op. In het kort vertellen we waar u op moet letten. Vervolgens kunt u doorlinken via Moestuin aanleggen om nog veel meer specifieke informatie te verkrijgen. Dit zijn de volgende vier aspecten die van belang zijn voor het aanleggen van een moestuin:

 • Bepaling van de ligging

 • Voedingsbodem

 • Teeltplan

 • Zaaien

Welke groenten kan ik kweken?

Het is heerlijk om uw avondmaaltijd bij elkaar te kweken. Wellicht lukt dat niet elke avond, maar het moet te doen zijn om regelmatig zelf gekweekte groenten te eten. Op de pagina Groenten kweken treft u een groot aantal soorten groenten aan die geschikt zijn voor het kweken in de moestuin. Dat zijn onder meer aardappelen, bonen, sjalotten en uien, courgette, kool, paprika, peper, prei, sla, spinazie, tomaten en wortels.

Welke zaden kan ik kopen?

In principe zijn alle groentezaden te koop. Wat u ook wenst te kweken, het zou verkrijgbaar moeten zijn in de verschillende tuincentra. Mocht u het gewenste zaad niet aantreffen in de winkel, neem dan eens een kijkje op de diverse internetwinkels. Wilt u graag meer informatie over welke groentezaden u kunt kopen, kijk dan eens op de pagina Groentezaden.

Is bemesting noodzakelijk?

Na de keuze voor het juiste groentezaad, komen meerdere elementaire zaken om de hoek kijken. Is mijn grond geschikt voor het aanleggen en onderhouden van een moestuin? En zo nee, wat zijn dan de mogelijkheden om mijn moestuin wél geschikt te maken? Bepalend hierin is in hoeverre de zaden en de nog niet volgroeide groenten voldoende voeding tot zich kunnen nemen. In die zin kan bemesting in uw tuin noodzakelijk zijn.

De pagina Moestuin bemesten geeft u een goed inzicht in hetgeen noodzakelijk is om tot een goede moestuin te komen. Het toevoegen van grondstoffen is van belang, als u niet slechts voor de lol een moestuin hebt. Doe daarom een bodemonderzoek of raadpleeg een hovenier. Wilt u dat uw moestuin daadwerkelijk wat opbrengt, dan zouden de volgende grondstoffen toegevoegd kunnen worden:

 • Stikstof

 • Fosfor

 • Kalium

 • Magnesium

 • Calcium

 • Spoorelementen

Van Hollandse Bodem – waarom is het zo populair?

Van Hollandse Bodem is een hype. Dat is ook wel begrijpelijk. Ten eerste is tuinieren voor veel mensen een leuke bezigheid. Maar het is meer dan dat. Zonder op de stoel van een psycholoog te willen gaan zitten – tijdens het tuinieren komt u even los van de dagelijkse hectiek. Het is heerlijk om je te kunnen focussen op slechts één ding.

Wilt u graag meer weten over het hebben van een moestuin of het aanleggen ervan? Lees dit artikel, bekijk relevante websites (onder meer https://www.tuinpedia.nl/moestuin/) of kruip lekker voor de buis en geniet van het tv-programma Van Hollandse Bodem.

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten