HomeAlgemeenVerschillende soorten bestrating

Verschillende soorten bestrating

Soorten bestrating

Er bestaan veel verschillende soorten bestrating, elk met zijn eigen unieke eigenschappen. De juiste keuze voor bestrating is dan ook afhankelijk van de locatie waar je de bestrating gaat leggen en natuurlijk je persoonlijke smaak. In dit artikel hebben we de meest voorkomende soorten bestrating voor je op een rijtje gezet.

Gebakken

De bekendste soorten gebakken bestrating zijn klinkers en waaltjes. Gebakken bestrating bestaat uit klei en zand dat onder hoge temperaturen gebakken wordt, waardoor de stenen erg sterk zijn. Ook neemt gebakken bestrating maar weinig vocht op, waardoor het niet zo gevoelig is voor algen, mos en vuil zoals andere soorten bestrating. Je kunt gebakken bestrating prima gebruiken voor een oprit, maar door de natuurlijke en warme uitstraling is het ook uitermate geschikt voor een terras of je tuin.

Beton

Met bestrating van beton kies je voor een gemakkelijke en goedkope oplossing. De bekendste soort bestrating van beton zijn betontegels en je ziet ze veel gebruikt worden voor bijvoorbeeld opritten, stoepen en schoolpleinen. Betonnen bestrating is verkrijgbaar in veel verschillende maten en uitvoeringen, zoals bijvoorbeeld grindtegels.

Keramische tegels

Keramische tegels zijn zeer krasbestendig, kleurvast en vuilafstotend. Dit komt omdat er tijdens het bakken van de tegels mineralen worden toegevoegd die zorgen voor de keramische bovenlaag. Wel is het belangrijk om bij keramische tegels te zorgen voor een goede stevige ondergrond, anders loop je het risico dat de tegels breken. Keramische tegels zijn in veel verschillende kleuren, patronen en afmetingen te krijgen, en door de luxe uitstraling zijn ze ideaal voor het maken van een stijlvol terras.

Natuursteen

Het bijzondere aan natuursteen is dat geen enkele tegel hetzelfde is, dus je kunt er een mooi en uniek terras mee aanleggen. Er zijn veel verschillende soorten natuursteen verkrijgbaar, van leisteen en kalk tot marmer en graniet, ieder met zijn eigen unieke eigenschappen qua kleurvastheid en krasbestendigheid. Het grootste nadeel is dat natuursteen veel duurder is dan andere soorten bestrating.

Grind en split

Grind en split zijn een goedkoop alternatief voor bestrating met stenen of tegels. Daarnaast is het aanleggen ook vrij eenvoudig, waarbij het wel van belang is om te zorgen voor een stevige ondergrond en worteldoek tegen onkruid. Grind bestaat uit ronde steentjes die natuurlijk zijn gevormd, waar split juist machinaal is bewerkt en meer hoekig van vorm is.

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten