HomeTuinonderhoudWinterklaar maken tuin

Winterklaar maken tuin

Aan het weer is het de afgelopen dagen al te merken, de winter zit eraan te komen.

De afgelopen nachten heeft het zelfs al gevroren. De hoogste tijd voor het winterklaar maken van de tuin. Maar waar moet u allemaal aan denken?

Maak uw planten klaar voor de winter.

Ook in de winter willen we graag een nette tuin. We zijn daarom vaak geneigd alle afstervende bladeren en stengels op te ruimen. Echter zijn juist deze bladeren een extra bescherming voor de planten tegen de naderende winterse periode.

Het merendeel van onze tuinplanten is winterhard, zij zullen dus zonder extra maatregelen de vorstperiode overleven. Vooral de planten die niet in ons klimaat thuis horen hebben het lastig. Ga daarom goed na welke planten in uw tuin wel wat extra bescherming kunnen gebruiken. Mediterrane planten kunnen vaak wel wat lichte vorst hebben maar de extreme kou van de afgelopen winters kan hen teveel worden. Het aanbrengen van noppenfolie en of jute bij onder andere olijfbomen en de vijg ,biedt de extra bescherming die ze nodig hebben.

Voor de meeste planten geldt dat het weghouden van de gure oosten wind afdoende is. Dit kan dus door het aanbrengen van extra bescherming. Het laten liggen van blad en of dennentakken zodat de planten in de luwte liggen is de andere oplossing. Opruimen van bladeren in de tuin kan dus wel, maar denk daarbij aan uw planten.

Het snoeien van bomen en heesters kan in de wintermaanden maar niet bij vorst, de plantsappen die vrij komen door het snoeien zullen bevriezen en schade aan de plant veroorzaken.

Maak uw gazon klaar voor de winter.

Om ook in het voorjaar weer te kunnen genieten van uw mooie groene gazon zijn er een aantal punten waar u rekening mee moet houden. Zolang het gras groeit kunt u blijven maaien. Uw maaimachine dient wel één centimeter hoger afgesteld te worden dan in de zomerperiode. Gras dat in de winter te lang wordt geeft problemen met het maaien in het voorjaar, houdt het daarom op een lengte van ongeveer vier centimeter.

Verder dient u het gazon bladvrij te houden. Wanneer er grote hoeveelheden blad op het gazon komt te liggen kan het gras verstikken. Bovendien zullen de wormen hierdoor actief worden wat oneffenheden in de toplaag tot gevolg heeft.

Ligt er in de winter sneeuw op uw gazon vermijd het betreden hiervan dan zoveel mogelijk. Sneeuw is een natuurlijke isolerende laag die uw gazon beschermt, het opvriezen en aanlopen van sneeuw heeft het tegenovergestelde effect. Het gras zal verstikken en kan hierdoor afsterven.

Maak uw vijver klaar voor de winter.

De winter is zoals overal een rustperiode, zo ook in uw vijver. Al het leven in uw vijver zal onderin het water de winter doorbrengen. Ter bescherming heeft u in uw vijver een diepte gemaakt van tenminste 80 centimeter. Deze diepte was nodig om ook bij lange en strenge vorst genoeg ruimte te laten onder het ijs voor uw vijverleven. In deze diepte blijft het water op een constante temperatuur. Om die reden is het erg belangrijk dat u alle pompen in uw vijver uitzet. Het is ook een erg goed moment om ze helemaal uit de vijver te halen, schoon te maken en op te bergen tot het voorjaar. Blijven de pompen aanstaan dan wordt het ijskoude water toch rondgepompt in de vijver en kan dit tot de dood van uw vissen leiden.

Door de lage watertemperatuur sterven waterplanten af en komt het bacterieleven tot stilstand. De plantenresten die naar de bodem zakken worden niet meer verteerd en zullen door de in het water aanwezige zuurstof gaan rotten. Hierbij komen giftige gassen vrij die ook tijdens de vorst uit het water moeten kunnen ontsnappen. Het is daarom goed om een ijsvrij houder in uw water te plaatsen die zuurstof uw vijver in pompt en de giftige gassen laat ontsnappen. Gaat u hiervoor een gat maken in het ijs, gebruik dan heet of stromend water en ga niet op het ijs staan in te hakken!

Waar moet u verder nog aan denken?

Zorg ervoor dat alle kraantjes buiten zijn afgesloten en ruim potten zoveel mogelijk op. Uitzettend water bij vorst levert ieder jaar weer veel onnodige schade op.

Verder verdienen de vogels in uw tuin wat extra hulp in hun zoektocht naar voedsel, bovendien is het een geweldig schouwspel vanuit uw warme stoel.

Op de website van vogelbescherming Nederland vindt u meer informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten