HomeNieuwsSnoeien

Snoeien

Wat is snoeien?

Enkele keren per jaar dient u uw tuin een snoeibeurt te geven. Bij een snoeibeurt verwijderd u gehele of delen takken van een boom om deze uit te dunnen en een mooie vorm te geven. Snoeien is niet perse noodzakelijk maar het wordt wel aangeraden. Snoeit u uw tuin namelijk niet dan zal er één grote wildernis in uw tuin kunnen ontstaan. Daarnaast kunnen de vormen van uw struiken en bomen veranderen als u deze niet snoeit en krijgt deze een verwilderd karakter.

Wat is het nut van snoeien?

Snoeien zorgt er voor dat er geen wildernis in uw tuin zal ontstaan maar dat is niet het enige. Hieronder staan enkele voordelen van een snoeien beschreven.

Bij snoei beurten kan men ook zieke of dode delen van bomen of struiken verwijderen. Wanneer deze verwijdert zijn is dit natuurlijk beter voor de gezondheid van uw boom of struik en zal deze weer beter kunnen groeien.

Soms groeien de takken van bomen of struiken op plaatsen waar de mens er last van heeft. Bij een snoeibeurt kunt u juist deze takken verwijderen zodat u meer plezier aan uw tuin kunt beleven.

Wat heeft u nodig om te snoeien?

Om uw tuin een goede snoeibeurt te kunnen geven heeft u een aantal tuingereedschappen nodig.

  • Snoeischaar: Een snoeischaar gebruikt men om de kleinere planten en struiken mee in te korten.
  • Heggenschaar: Een heggenschaar is een grote schaar waarmee o.a. hagen en struiken worden geknipt. Er zijn zowel elektrische als normale heggenscharen op de markt. Wanneer u grote hagen dient te snoeien wordt er aangeraden om een elektrische heggenschaar te gebruiken.
  • Buxusschaar: Een buxusschaar is een schaar waarmee u buxusranden kunt knippen. Vaak zijn deze scharen wat kleiner zodat u mooie vormen kunt knippen.
  • Takkenschaar: Een takkenschaar is een grote schaar met twee lange handvaten. Met deze schaar kan men grote/dikke takken doorknippen. Er zijn ook takkenscharen waarvan je de handvaten kunt uitschuiven zodat je een grote hefboom krijgt. Hierdoor kan je nog meer kracht zetten.
  • Boomzaag: Een boomzaag is een zaag dat een gebogen blad heeft. Wanneer u het blad op de tak van de boom zet en een trekkende en duwende beweging zal de tak afgezaagd kunnen worden. Boomzagen zijn ook verkrijgbaar met een lange steel zodat u hoger gelegen takken kunt afzagen zonder een trap te hoeven gebruiken.

Tot slot kan het handig zijn om een bladblazer bij uw gereedschapsset te hebben. Zo kan het blad dat bij de snoei van de bomen of struiken valt zeer snel worden opgezogen of op een hoop geblazen worden. Mocht u geen bladblazer in huis hebben dan is een bladhark en een bezem een zeer geschikte vervangen. Echter is dit een veel arbeidsintensiever werk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten