20.1 C
Utrecht
HomeNieuwsEngerlingen

Engerlingen

Wat zijn engerlingen?

Wanneer u in de vroege herfst schade aan uw gazon ziet ontstaan in de vorm van kale en dode plekken, dan hebt u wellicht te maken met een engerlingenplaag. Een engerling is een larve van een kever. Deze kever behoort tot de familie bladsprietkevers. Een engerling heeft een C-vormig rupsachtig lichaam en is wit/geel gekleurd.

De kop van een engerling heeft een bruine kleur en op de staart zit een zwarte punt. Een engerling kan een grootte van ongeveer 2-4 cm bereiken. Om te bekijken of u te maken heeft met een dergelijk plaag,  dan dient u een deel van uw grasmat los te snijden om zo onder de mat op zoek te gaan naar een larve.

Wat voor schade veroorzaken engerlingen?

Engerlingen kunnen veel schade aan uw grasmat veroorzaken. Vaak zijn de eerste symptomen van een dergelijke plaag pas in het begin van herfst zichtbaar. In de maanden mei t/m juni vliegen de volwassen kevers uit uw gazon omhoog. De kevers zelf veroorzaken geen schade aan uw gazon.

Wellicht denkt u dat er niks aan de hand is. Dit is dus niet het geval. De volwassen kevers hebben onder uw gazon vele eieren afgezet die na enkele weken zullen uitkomen. Uit deze eieren ontstaan de larven genaamd engerlingen. Deze larven doen zich eerst tegoed aan afgestorven plantresten die onder de grond aanwezig zijn.

Naarmate de larven wat groter worden, beginnen zij aan de haarwortels van uw gazon te eten. Na de haarwortels moet het gehele wortelstelsel van uw gazon eraan geloven. De larven die vaak in grote aantallen onder uw gazon aanwezig zijn, voeden zich aan de wortels van uw gehele grasmat. In het begin zal de schade niet direct zichtbaar zijn, maar na enkele maanden ontstaan er dode en kale plekken in uw gazon.

Hoe bestrijdt u engerlingen (parasitaire aaltjes)?

Wanneer u zeker weet dat schade aan uw gazon wordt veroorzaakt door engerlingen, dan kunt u maatregelen treffen.

Allereerst dient u uw gazon goed te blijven verzorgen door deze voldoende water te geven en dode plekken uit uw gazon te snijden. Deze dode plekken dienen vervangen te worden door nieuwe stukken grasmat. Een slecht onderhouden grasmat is namelijk veel vatbaarder voor de engerlingen dan een goed onderhouden grasmat.

Vervolgens dient u de bestrijding van de engerlingen in gang te zetten. Op de markt zijn verschillende middelen verkrijgbaar die de engerlingen kunnen verdrijven of doden. Een methode die zeer goed werkt, is het uitzetten van insectenparasitaire aaltjes (heterorhabditis bacteriophora). Deze microscopisch kleine aaltjes dienen over uw gazon uitgezet te worden. De aaltjes zijn zo klein dat ze niet met het blote oog te zien zijn.

Het middel is verkrijgbaar bij een tuincentra bij u in de buurt. Zij vertellen u hoe u dit middel over uw gazon moet verspreiden. Wanneer deze aaltjes over uw gazon zijn ingezet, gaan de aaltjes direct op zoek naar een larve. Het aaltje dringt een larve binnen, waarna ze een bacterie afscheiden die in symbiose leeft met het aaltje. De larve sterft hieraan. Na verloop van tijd zullen alle larven door de aaltjes worden geïnfecteerd en zal uw plaag in korte tijd verminderen of zelf verdwijnen.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer on Graszaadteelt
Betty Banis on Kruidenplanten
Bregje on Tuinonderhoud
Jan Dijkstra on Waterplanten
Ferdinand Schneider on Type beregening
Bert on Gazon beregenen
Angelique van Dam on Kunstgras onderhoud
Loes Masseree on Gazonziektes
Sandra Vaessen on Coniferen
Tuinpedia.nl on Wanneer gras zaaien?
Björn on Soorten onkruid
ilse on Klimplanten
Stephan on Graszaad
Charlotte Icke on Type beregening
C. van Dongen on Emelten
Ellen van Amsterdam on Coniferen
M Spaans on Coniferen
d.e. van de werff on Graszoden leggen
Tuinpedia.nl on Gazonziektes
wilhelmien on Gazonziektes
Jan Groot on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Klimplanten
carla on Klimplanten
Coby on Gazonmest
berthie on Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers on Hazelaarschermen
Green Gardens on Graszaadteelt
Mw. M Moelands on Graszaad
Van Hootegem Hugo on Graszaad
Wigman on Gazononderhoud
branco on Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Waterplanten
dijkhof on Klimplanten