8.1 C
Utrecht
Home Nieuws Buxus snoeien

Buxus snoeien

Het is geweldig wanneer een mooie tuin wordt aangelegd. Maar als de klus is geklaard en de hoveniers zijn verdwenen, begint het volgende hoofdstuk. Vanaf nu zal de tuin goed onderhouden moeten worden. Tenminste, als je deze mooie tuin graag wilt behouden. Een buxus snoeien – als u die hebt, tenminste – hoort ook bij het onderhouden van de tuin.

Uiteindelijk komt er best veel bij kijken om uw tuin optimaal te houden. Welke planten moet ik snoeien? Welke planten juist niet? En als ik ze moet snoeien, hoe en wanneer moet ik dat dan doen? Kortom, vragen genoeg. Nu beperken we ons tot de buxus. Welke vragen willen we graag beantwoord zien?

  • Waarom buxus snoeien?
  • Wanneer buxus snoeien?
  • Hoe buxus snoeien?
  • Buxus in vormen snoeien

Waarom buxus snoeien?

Ten eerste is het natuurlijk goed voor de plant om gesnoeid te worden. Maar voor een buxus geldt, dat hoe vaker hij wordt gesnoeid, des te mooier en voller hij wordt. Een buxus dient op de juiste momenten gesnoeid te worden vanwege haar groeispurten. Deze komen tweemaal in een jaar voor. Snoei je de buxus te laat, dan wordt een verdere groei van de buxus verhinderd. Voordat de buxus uitloopt, moet-ie dus eigenlijk al gesnoeid zijn.

Wanneer buxus snoeien?

Het snoeien van een buxus moet minimaal twee keer per jaar gebeuren. Maar wil je het allerbeste voor je buxus, dan is het nog beter om het vier keer per jaar te doen. De eerste keer dat je de buxus snoeit is eind mei. De tweede keer is begin september. Mocht je inderdaad kiezen voor vier keer snoeien per jaar, kies dan nog twee momenten daar tussenin.

Hoe buxus snoeien?

Voor het snoeien van een buxus gebruik je een elektrische heggenschaar of een scherpe haagschaar. Het is belangrijk dat de schaar zijn scherpte behoudt. De sappen van de buxus blijven aan de schaar plakken. Daarom moet u een emmer water in uw nabijheid hebben. Daarmee kunt u uw haagschaar af en toe schoonmaken om zodoende weer gemakkelijk en comfortabel verder te kunnen snoeien.

Buxus in vormen snoeien

De buxus is een ideale plant om in vormen te snoeien. Ten eerste omdat een buxus niet al te snel groeit, men hoeft dus niet na twee weken wederom te gaan snoeien. Ten tweede vanwege haar vaste vorm; dat maakt het gemakkelijker om de gewenste vorm aan de buxus te geven. En ten derde is een buxus een plant die het snoeien zeer goed verdraagt. Meerdere malen per jaar snoeien is voor de buxus geen enkel probleem.

Voor algemene informatie over het snoeien van tuinplanten, kunt u ook eens kijken op Tuinplanten snoeien.

Vorig artikelOnkruid bestrijden
Volgend artikelTuin ontwerpen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Meest gelezen

De leukste konijnenhokken voor buiten

Voor blije konijnen heb je vanzelfsprekend een fijn & ruim buiten konijnenhok nodig! Wist je trouwens dat konijnen groepsdieren zijn? Daarom is het goed...

De mooiste vogelkooien voor buiten

Vanzelfsprekend gun je jouw vogels een mooie ruime vogelkooi voor buiten oftewel een volière. Afhankelijk van de grootte en de activiteit van de vogels...

Kippen houden

Wilt u ook beginnen met kippen te houden? Dan vraagt u zich misschien af: Wat heb ik daar allemaal voor nodig? Een nachthok voor...

Onkruid verwijderen, hoe gaat dat het beste?

Onkruid verwijderen: hoe doe je dat precies? Onder onkruid verstaan we alle ongewenste planten. Elke plantensoort kan als onkruid worden gezien want er is een...

Recent commentaar

Rudi Wortelboer on Graszaadteelt
Betty Banis on Kruidenplanten
Bregje on Tuinonderhoud
Jan Dijkstra on Waterplanten
Ferdinand Schneider on Type beregening
Bert on Gazon beregenen
Angelique van Dam on Kunstgras onderhoud
Loes Masseree on Gazonziektes
Sandra Vaessen on Coniferen
Tuinpedia.nl on Wanneer gras zaaien?
Björn on Soorten onkruid
ilse on Klimplanten
Stephan on Graszaad
Charlotte Icke on Type beregening
C. van Dongen on Emelten
Ellen van Amsterdam on Coniferen
M Spaans on Coniferen
d.e. van de werff on Graszoden leggen
Tuinpedia.nl on Gazonziektes
wilhelmien on Gazonziektes
Jan Groot on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Klimplanten
carla on Klimplanten
Coby on Gazonmest
berthie on Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers on Hazelaarschermen
Green Gardens on Graszaadteelt
Mw. M Moelands on Graszaad
Van Hootegem Hugo on Graszaad
Wigman on Gazononderhoud
branco on Onkruid
Tuinpedia.nl on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Waterplanten
dijkhof on Klimplanten