HomeNieuwsSnoeien van de buxus

Snoeien van de buxus

Het is geweldig wanneer een mooie tuin wordt aangelegd. Maar als de klus is geklaard en de hoveniers zijn verdwenen, begint het volgende hoofdstuk. Vanaf nu zal de tuin goed onderhouden moeten worden. Tenminste, als je deze mooie tuin graag wilt behouden. Een buxus snoeien – als u die hebt, tenminste – hoort ook bij het onderhouden van de tuin.

Uiteindelijk komt er best veel bij kijken om uw tuin optimaal te houden. Welke planten moet ik snoeien? Welke planten juist niet? En als ik ze moet snoeien, hoe en wanneer moet ik dat dan doen? Kortom, vragen genoeg. Nu beperken we ons tot de buxus. Welke vragen willen we graag beantwoord zien?

  • Waarom buxus snoeien?
  • Wanneer buxus snoeien?
  • Hoe buxus snoeien?
  • Buxus in vormen snoeien

Waarom buxus snoeien?

Ten eerste is het natuurlijk goed voor de plant om gesnoeid te worden. Maar voor een buxus geldt, dat hoe vaker hij wordt gesnoeid, des te mooier en voller hij wordt. Een buxus dient op de juiste momenten gesnoeid te worden vanwege haar groeispurten. Deze komen tweemaal in een jaar voor. Snoei je de buxus te laat, dan wordt een verdere groei van de buxus verhinderd. Voordat de buxus uitloopt, moet-ie dus eigenlijk al gesnoeid zijn.

Wanneer buxus snoeien?

Het snoeien van een buxus moet minimaal twee keer per jaar gebeuren. Maar wil je het allerbeste voor je buxus, dan is het nog beter om het vier keer per jaar te doen. De eerste keer dat je de buxus snoeit is eind mei. De tweede keer is begin september. Mocht je inderdaad kiezen voor vier keer snoeien per jaar, kies dan nog twee momenten daar tussenin.

Hoe buxus snoeien?

Voor het snoeien van een buxus gebruik je een elektrische heggenschaar of een scherpe haagschaar. Het is belangrijk dat de schaar zijn scherpte behoudt. De sappen van de buxus blijven aan de schaar plakken. Daarom moet u een emmer water in uw nabijheid hebben. Daarmee kunt u uw haagschaar af en toe schoonmaken om zodoende weer gemakkelijk en comfortabel verder te kunnen snoeien.

Buxus in vormen snoeien

De buxus is een ideale plant om in vormen te snoeien. Ten eerste omdat een buxus niet al te snel groeit, men hoeft dus niet na twee weken wederom te gaan snoeien. Ten tweede vanwege haar vaste vorm; dat maakt het gemakkelijker om de gewenste vorm aan de buxus te geven. En ten derde is een buxus een plant die het snoeien zeer goed verdraagt. Meerdere malen per jaar snoeien is voor de buxus geen enkel probleem.

Voor algemene informatie over het snoeien van tuinplanten, kunt u ook eens kijken op Tuinplanten snoeien.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten