HomeNieuwsTuin ontwerpen

Tuin ontwerpen

Het is de vraag of het ontwerpen van een tuin een klus is om zelf te doen. Natuurlijk is het prettig om zelf aan te geven wat u wilt en wat niet. En als het u lukt om dat op papier op een fraaie manier weer te geven, dan is da des te gemakkelijker voor de hovenier. Toch is een tuin ontwerpen geen eenvoudige klus. Waar moet u op letten? En wat mag u absoluut niet vergeten?

Hoe ontwerpt u zelf een tuin?

Als u de gave hebt om uw creatieve ideeën op papier te zetten, dan is het voor u zeker mogelijk uw tuin zelf te ontwerpen. Niets is mooier dan uw eigen ideeën op papier terug te zien. Maar voordat u dat doet en daadwerkelijk een begin maakt met het schetsen, zijn er genoeg zaken waarop u moet letten. Daarom hebben we een checklist samengesteld die u moet nalopen voordat met de daadwerkelijke ontwerp wordt begonnen.

Tuin ontwerpen – functie

Waarvoor gaat de tuin dienen? Wordt het een decoratieve tuin waarin schoonheid en een hoeveelheid aan planten doorslaggevend is? Of moet het een soort speeltuin voor de kinderen worden? Of geen van beide, en moet het slechts voor uzelf een heerlijke leeftuin worden?

Tuin ontwerpen – vaste objecten

Bepaal van tevoren welke vaste objecten u hebt – bijvoorbeeld een fietsenrek of een droogmolen – en geef deze als eerste een vaste plek in de tuin. Dat is de basis van uw ontwerp. Van hieruit kunt u verder ‘bouwen’.

Tuin ontwerpen – stijl

Welke tuinstijl spreekt u het meeste aan? Wordt het een tuin met een strak en modern uiterlijk? Of moet het een kleurrijke tuin worden waarin ook het natuurlijke aspect de boventoon voert? Het spreekt voor zich dat dit duidelijk moet zijn, voordat u begint aan het ontwerp.

Tuin ontwerpen – onderhoud

Het is mogelijk van tevoren al te regelen dat je in een later stadium niet zo veel tijd kwijt bent aan het onderhoud van de tuin. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor het voegen van de bestrating. Zodoende ben je later minder tijd kwijt aan het weghalen en bestrijden van onkruid. Zo zijn er meer tips dat je wat dit betreft verder kunnen helpen.

Tuin ontwerpen – budget

Het spreekt voor zich dat het budget een wezenlijk onderdeel is van het gehele proces. Hoeveel financiële middelen zijn beschikbaar? En is het genoeg om een tuin te laten aanleggen of kunnen we misschien beter nog een jaartje wachten en nog even doorsparen?

Tuin ontwerpen – grondsoort

Het is zeer belangrijk te weten welke grondsoort uw tuin heeft. Dat is namelijk bepalend voor de keuze van uw beplanting. Een zandondergrond vraagt andere beplanting dan een ondergrond waarvan klei de basis vormt.

Tuin ontwerpen – ligging

Ook ligging van uw tuin speelt een voorname rol tijdens het maken van de schets. Op welke plek schijnt het vaakst de zon? En op welke plek komt juist helemaal geen zon? Deze kennis hebt u nodig om bepaalde planten, vijver en natuurlijk ook uw terras een juiste plek in uw tuin te geven.

Wenst u graag wat meer informatie over de aanleg en ontwerpen van uw tuin, kijk dan eens op Tuinontwerp algemeen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten