13.2 C
Utrecht
Home Nieuws Tulpen

Tulpen

Voor veel tuinbezitters en bloemenliefhebbers zijn tulpen toch wel het paradepaardje onder de bloemen c.q tuinplanten. Men ziet ze graag terug in hun tuin of op het balkon. Maar voordat we ze kopen, gaat er een heel proces aan vooraf. Lees met ons mee. We behandelen in het kort de volgende onderwerpen.

  • Hoe groeit een tulp?
  • Waar worden tulpen gekweekt?
  • Wanneer moet u tulpen planten?
  • Waar kunt u ze planten?
  • Wanneer bloeien tulpen?

Hoe groeit een tulp?

In november wordt de bloembol geplant en begint de wortel te groeien. In januari stopt deze groei vanwege de kou. De teler legt ter bescherming een laag stro over de grond. In april groeien de stengel en de bladeren uit de bol en groeien er nieuwe bloembolletjes in. In mei bloeit de tulp in volle glorie.

Eind mei haalt de teler de bloem eraf, omdat dan de kleine bolletjes dan de mogelijkheid krijgen zich verder te ontwikkelen en door te groeien. In juni sterft de bloem af. De oude bol is niet meer te gebruiken. Maar daarentegen zijn de nieuwe bollen lekker dik geworden. In juli worden de bollen uit de grond gehaald. Deze bollen worden verkocht of ze worden in november opnieuw in de grond geplaatst.

Waar worden tulpen gekweekt?

Misschien is het verrassend te noemen, maar de tulpen gedijen het best in een klimaat waar het niet al te warm is. Nederland en België zijn bij uitstek landen waar de tulpen het zeer naar hun zin hebben. Dat verklaart dan ook meteen de populariteit van onder meer de Nederlandse tulp.

Wanneer moet u tulpen planten?

Hierboven hebben we reeds antwoord gegeven op de betreffende vraag. Het planten van de tulpenbollen vindt plaats in november. Het planten van tulpen dient te geburen volgens een strak stramien. Het succes is afhankelijk van de weersomstandigheden in Nederland. Omdat tulpen genieten van een Hollandse winter, is het noodzakelijk niet langer te wachten met planten dan november.

Waar kunt u ze planten?

Het planten van tulpenbollen kan in principe over al plaatsvinden. Of u ze nu in de tuin plant of boven op uw balkon, het maakt eigenlijk niet zo veel uit. Waar u wel rekening mee dient te houden, is het volgende. Tulpen houden niet van natte voeten. De grond waarin de bollen worden gedeponeerd moet goed waterdoorlatend zijn. Een te natte grond kan het succes van het planten van tulpenbollen behoorlijk beinvloeden.

Wanneer bloeien tulpen?

Zoals gezegd worden de bollen in november al in de grond gestopt. De bloei van de tulp neemt een aanvang in mei van het jaar erop. De bloei zet zich voort tot en met de maand juni. Dan wordt de oude bloem verwijderd en hebben de nieuwe bollen nog een maandje de tijd om lekker dik en gezond te worden.

Vorig artikelVijverpompen
Volgend artikelGrasmaaier kopen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Meest gelezen

De leukste konijnenhokken voor buiten

Voor blije konijnen heb je vanzelfsprekend een fijn & ruim buiten konijnenhok nodig! Wist je trouwens dat konijnen groepsdieren zijn? Daarom is het goed...

De mooiste vogelkooien voor buiten

Vanzelfsprekend gun je jouw vogels een mooie ruime vogelkooi voor buiten oftewel een volière. Afhankelijk van de grootte en de activiteit van de vogels...

Kippen houden

Wilt u ook beginnen met kippen te houden? Dan vraagt u zich misschien af: Wat heb ik daar allemaal voor nodig? Een nachthok voor...

Onkruid verwijderen, hoe gaat dat het beste?

Onkruid verwijderen: hoe doe je dat precies? Onder onkruid verstaan we alle ongewenste planten. Elke plantensoort kan als onkruid worden gezien want er is een...

Recent commentaar

Rudi Wortelboer on Graszaadteelt
Betty Banis on Kruidenplanten
Bregje on Tuinonderhoud
Jan Dijkstra on Waterplanten
Ferdinand Schneider on Type beregening
Bert on Gazon beregenen
Angelique van Dam on Kunstgras onderhoud
Loes Masseree on Gazonziektes
Sandra Vaessen on Coniferen
Tuinpedia.nl on Wanneer gras zaaien?
Björn on Soorten onkruid
ilse on Klimplanten
Stephan on Graszaad
Charlotte Icke on Type beregening
C. van Dongen on Emelten
Ellen van Amsterdam on Coniferen
M Spaans on Coniferen
d.e. van de werff on Graszoden leggen
Tuinpedia.nl on Gazonziektes
wilhelmien on Gazonziektes
Jan Groot on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Klimplanten
carla on Klimplanten
Coby on Gazonmest
berthie on Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers on Hazelaarschermen
Green Gardens on Graszaadteelt
Mw. M Moelands on Graszaad
Van Hootegem Hugo on Graszaad
Wigman on Gazononderhoud
branco on Onkruid
Tuinpedia.nl on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Waterplanten
dijkhof on Klimplanten