16.6 C
Utrecht
HomeMoestuinEen eigen moestuin

Een eigen moestuin

Voor veel tuinliefhebbers is niets zo leuk dan actief te zijn in je moestuin. Want wat is er mooier dan je zelf gekweekte groenten zo hard te zien groeien? Het is leuk, het is goedkoop en je bent nuttig bezig in je eigen geliefde tuin. Maar leuke dingen gebeuren vaak niet voor niets. Kortom: we moeten de moestuin bijhouden, ook in de winter.

Uw moestuin in de winter

Als de winter nadert, zult u echt even in actie moeten komen. Uw moestuin vindt het niet leuk als u ‘m zonder enige zorg achterlaat en alleen maar bij de verwarming blijft zitten. We zetten enkele zaken op een rij die u dient te verrichten voordat de maand december begint.

Resten gewas opruimen – in november mag u nog oogsten wat er te oogsten valt. Daarna dienen de resten te worden opgeruimd. Enkele gewassen kunnen gewoon blijven staan, andere dienen te worden verwijderd en geplaatst op een vorstvrije plek. Sla de restanten op in een kelder of schuur. Maak ze indien nodig klein en schoon en plaats ze op de composthoop. Het opruimen van de gewasresten doen we niet zomaar. Het geeft ons de mogelijkheid de grond te bewerken.

Grond bewerken – voordat de winter begint dient u de grond om te spitten. Doe dat op een moment dat het al een paar dagen droog is. Het spitten voor de winter is voordelig voor het laten inwerken van de vorst op de kluiten. Het gevolg is dat de grond meer verweert en er nadien dus meer voedingsstoffen in komen te zitten.

Groenbemesting – waarom is dit zo belangrijk? Groenbemesting dient eigenlijk al in september plaats te vinden. Hierdoor worden de laatste overgebleven voedingsstoffen niet weggespoeld, maar behouden ze hun plaats in de groenbemester. Deze voedingsstoffen kunnen dan later weer door het volgende gewas worden opgenomen.

Voorbereiding nieuw seizoen

Noteer op welke plek u welk gewas hebt geteeld. Nu weet u dat nog, volgend jaar waarschijnlijk niet meer. Vanwege de gewasrotatie is het verstandig om te rouleren met het soort gewas op één en dezelfde plek. Concreet gezegd: plaats daar waar bijvoorbeeld de tomaten hebben gestaan een andere groente als u een seizoen verder bent. Deze wisselingen houden de grond actief. We beseffen ons echter wel dat dit bij een kleine moestuin minder gemakkelijk te realiseren is.

Vorig artikelBetontegels
Volgend artikelSchutting

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer on Graszaadteelt
Betty Banis on Kruidenplanten
Bregje on Tuinonderhoud
Jan Dijkstra on Waterplanten
Ferdinand Schneider on Type beregening
Bert on Gazon beregenen
Angelique van Dam on Kunstgras onderhoud
Loes Masseree on Gazonziektes
Sandra Vaessen on Coniferen
Tuinpedia.nl on Wanneer gras zaaien?
Björn on Soorten onkruid
ilse on Klimplanten
Stephan on Graszaad
Charlotte Icke on Type beregening
C. van Dongen on Emelten
Ellen van Amsterdam on Coniferen
M Spaans on Coniferen
d.e. van de werff on Graszoden leggen
Tuinpedia.nl on Gazonziektes
wilhelmien on Gazonziektes
Jan Groot on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Klimplanten
carla on Klimplanten
Coby on Gazonmest
berthie on Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers on Hazelaarschermen
Green Gardens on Graszaadteelt
Mw. M Moelands on Graszaad
Van Hootegem Hugo on Graszaad
Wigman on Gazononderhoud
branco on Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Waterplanten
dijkhof on Klimplanten