HomeNieuwsSchutting

Schutting

Een mooie schutting kan zomaar een sieraad zijn voor uw tuin. Het kan dienst doen als een mooie afscheiding van uw tuin met die van de buren. Ook kan uw schutting dienen als afscherming van bijvoorbeeld de kliko. Kortom: in veel tuinen is een schutting een onmisbaar element. Maar staat-ie wel stevig genoeg? Is hij wel bestand tegen een flinke herfststorm?

Stormschade aan schutting

Of u stormschade aan uw schutting of tuinafscheiding heeft, dan heeft dit alles te maken met de manier waarop de schutting destijds is geplaatst. Er is een aantal zaken die echt belangrijk zijn, op het moment dat u besluit de plaatsing zelf te verrichten. Bijvoorbeeld:

  • Zorg ervoor dat uw schutting volledig waterpas staat.
  • Zorg ervoor dat u de palen diep genoeg in de grond heeft geplaatst.
  • Zet de schuttingpalen indien gewenst vast in het snelbeton.
  • Bevestig het eerste en het laatste paneel stevig aan de muren van huis of schuur.

Als u helemaal klaar bent met het plaatsen van de schutting, heb ik nog een kleine tip voor u. Bevestig aan zowel de muren als op elke schuttingpaal een ringetje waardoor u een staaldraad spant. Draai deze na verloop van tijd steeds strakker aan (niet in één keer svp). Mocht u twijfelen of uw schutting stevig genoeg staat, dan kan dit een klein beetje voor extra versteviging zorgen. Bij het plaatsen van een schutting in snelbeton is bovenstaande tip niet relevant.

Hoe herstel ik stormschade aan schutting?

Het herstellen van stormschade vindt plaats op de gebruikelijke wijze. U meldt de schade bij uw verzekeraar en deze stuurt indien nodig een expert. Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding dient het ook echt gestormd te hebben. De norm hiervoor staat op 14 meter per seconde, windkracht 7 dus. Bij twijfel zal uw verzekeraar dat zeker gaan controleren bij het KNMI.

Let er wel op dat wanneer uw schutting op de erfgrens staat, u ook maar de helft van het schadebedrag uitgekeerd krijgt. Ook dient men rekening te houden met een specifiek en een hoger eigen risico dat de verzekeringsmaatschappijen hanteren. Bij onweer of storm zijn er vaak zoveel claims dat de verzekeraar hiertoe genoodzaakt is. De vraag is natuurlijk of dat als eerlijk kan worden beschouwd. Maar dat zal de verzekeraar niet zo relevant vinden.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten