Tuinhaarden

Tuinhaard voor een warm en sfeervol terras

De tuin wordt steeds belangrijker geacht bij de uitstraling van de woning. Het moet elkaar aanvullen om de juiste sfeer uit te stralen. Door een <strong> tuinhaard <strong>  in de tuin te plaatsen wordt er direct een gemoedelijke sfeer gecreëerd. Op deze manier verblijven mensen liever op het terras en willen langer buiten zitten, dit omdat er voldoende warmte en licht aanwezig is. Op deze manier kan er langer genoten worden van de tuin of terras. Het buitenseizoen wordt hierdoor tevens aanzienlijk verlengd.

Er kan gesteld worden dat de tuinhaard in iedere tuin thuis hoort. Het kan dan ook als één van de nieuwste trends op het gebied van tuin aankleding worden gerekend. Als de tuintrends van afgelopen jaren naast elkaar worden gezet kan er gezien worden dat het ieder jaar luxueuzer wordt. Allereerst werden de loungesets geïntroduceerd, die al snel werden aangevuld met een ware buitenkeuken. De tuinhaard volgt hier in op als een natuurlijke keuze. Een logisch gevolg van het steeds toenemende buitenleven, wat voor vele tuinbezitters steeds belangrijker wordt.

Wat is een tuinhaard?

Een tuinhaard biedt meer gebruikersgemak dan bijvoorbeeld een vuurkorf, de voornaamste reden is dat de rook met een haard wordt afgevoerd wordt met een pijp. Hierdoor is van eventuele rookoverlast en een doordringende rooklucht op het terras geen sprake meer.

Naast de aangename warmte en de intieme sfeer zijn er voor de tuinhaard nog een aantal positieve punten te benoemen. Er zijn bijvoorbeeld een aantal tuinhaarden die tevens als barbecue gebruikt kunnen worden. Bovendien houdt de rooklucht eventuele vliegen op afstand.

 

Waar moet u op letten bij het stoken van een tuinhaard?

Bij het stoken van een tuinhaard is het van belang dat u de juiste materialen gebruikt. Niet alle houtsoorten zijn geschikt om te gebruiken. Het is daarom verstandig om van tevoren goed in te lezen welke materialen geschikt zijn voor gebruik.

Allereerst is het ten zeerste af te raden om geverfd, gelakt of gebeitst hout te stoken, aangezien dit vervuilend is voor uw directe omgeving en slecht is voor het milieu. Daarnaast kan het schadelijk zijn voor uw tuinhaard.

 

Geschikte houtsoorten voor het stoken van een tuinhaard.        ( Esschert design bbq    )

Voor het goed laten branden van hout is het belangrijk dat het eerst lange tijd droogt. De droogduur is afhankelijk van de houtsoort en kan een jaar tot twee en een half jaar zijn. Dennenhout heeft  ten minste één jaar nodig om goed te drogen, eikenhout daarentegen heeft langer nodig en zit al snel op een droogtijd van twee jaar.

Voor een tuinhaard is niet iedere houtsoort geschikt. Naaldhout is bijvoorbeeld minder geschikt om te stoken. Dit hout brandt heel snel, met veel rookontwikkeling en heeft de nare eigenschap om te vonken. Deze vonken kunnen gevaarlijk zijn voor de tuinmeubels en voor kleding van de mensen die voor de haard zitten.

Als u veel warmtestraling wenst kunt u het beste voor eiken-, essen- of acaciahout kiezen.

Beuken- en fruitbomen zoals esdoorn branden rustig. Berkenhout is zeer geliefd door zijn witte schors. Om een mooi vuur te krijgen kunt u het beste verschillende houtsoorten gebruiken.

Een optie zou kunnen zijn: berkenhout voor de mooie witte schors, beukenhout  voor de warmte en eikenhout voor de levendige vlammen.

Wat is de beste plaats voor een tuinhaard?

Het meest praktische is om de haard op het terras te plaatsten. De stenen ondergrond is de meest veilige plek voor een haard. Daarnaast is het terras natuurlijk ook de plaats waar de warmte het meest gewenst is.

Als er geen stenen terras aanwezig is, maar  bijvoorbeeld een gazon of een houten vlonderterras, is het alsnog verstandig om de haard een stenen ondergrond te geven.

Een brandveilige ondergrond is natuurlijk geen garantie voor het voorkomen van brand. Rondvliegende vonken en ontvlambare objecten in de nabije omgeving van de kachel vormen alsnog een risico voor brand.

 

Gietijzer versus roestvrij staal

Roestvrij staal staat bekend dat het niet wordt aangetast door regen en andere externe invloeden, waardoor het egale uiterlijk wordt behouden. Hierdoor kan de rvs tuinhaard uitstekend buiten blijven staan. Haarden van een andere materialen als bijvoorbeeld ijzer kunnen altijd sporen van roest vertonen en zijn uiteindelijk minder duurzaam. Een gietijzeren tuinhaard is zwaarder en is daardoor stabieler op de grond te plaatsen. Bovendien is dit materiaal drukbestendig. Hierdoor heeft de gietijzeren tuinhaard tevens een zeer lange levensduur. Deze eigenschap hebben roestvrij staal en gietijzer gemeen met elkaar.

Bij aanschaf van een tuinhaard speelt de materiaalkeuze een belangrijke rol. U kunt zelf bepalen in hoeverre prijs, uiterlijk en duurzaamheid een rol spelen.

 

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door: www.tuinhaard-expert.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten