HomeAlgemeenKippen houden

Kippen houden

Wilt u ook beginnen met kippen te houden? Dan vraagt u zich misschien af: Wat heb ik daar allemaal voor nodig? Een nachthok voor de kippen om ’s nachts in te verblijven. Een kippenren, waarin ze ruim de gelegenheid krijgen om te pikken en poeren. Want dat doen kippen nu eenmaal graag. Nachthokken kunnen allerlei handigheidjes hebben, zoals:

  • Schuiflade waardoor het hok eenvoudig schoon te maken is
  • Legnest voor het rapen van de eieren
  • Automatische luik voor het sluiten van het nachthok
  • Opbergruimte voor het voer en andere toebehoren

Zorg voor voldoende ruimte op de zitstokken voor het aantal kippen dat u wilt gaan houden. Kippen zitten graag dicht tegen elkaar aan. U hoeft dus niet voor elke kip een aparte zitstok te rekenen.
De binnenkant van het nachthok kunt u het beste met ongebluste kalk behandelen. Een product als Klaxo is hiervoor heel erg geschikt. Dit heeft een vocht-absorberende werking en zorgt voor een drogere en meer gezonde ruimte. Bloedluizen en mijten verblijven niet graag in droge ruimtes.

Daarom wordt uw dierenverblijf door Klaxo minder aantrekkelijk voor deze parasieten. Het zorgt bovendien voor een mooie afwerking van uw dierenverblijf en vult de naden en de kieren. Ongenode gasten kunnen zich daardoor niet meer verschuilen of voortplanten op hun favoriete plaats. Ook tocht in het hok wordt hiermee verminderd of voorkomen. Deze speciale kalk is een natuurproduct zonder chemische hulp-of gifstoffen, waardoor de leefomgeving van uw kleinvee gezond blijft voor hen en voor u.

Let op dat kippenrennen altijd gemaakt worden om uw dieren binnen te houden. Roofdieren buiten houden is lastiger. Daarom is het heel belangrijk dat kippen ’s nachts opgesloten zitten in het nachthok. Een automatische deuropener zoals de ChickenGuard kan daarbij een uitkomst zijn. Hierdoor krijgt u de vrijheid om ‘s avonds weg te kunnen gaan voordat de kippen op stok gaan en kunt u ‘s ochtends nog even in bed blijven liggen, terwijl de kippen al op zijn. De automatische deur beschermt uw kippen tegen vossen en andere roofdieren, zonder dat u ook maar een vinger hoeft uit te steken.

Bij een kippenren is het belangrijk dat de kippen niet te dicht op elkaar zitten. Want dan kunnen ze uit verveling in elkaars vacht gaan pikken. De vuistregel is dat elke kip ongeveer een vierkante meter nodig heeft.

Bij het voeren van de kippen is het belangrijk dat u niet te veel en niet te weinig geeft. Te weinig voer is uiteraard niet goed voor de kippen. Bij teveel voer is de kans groot dat het blijft liggen en dat er ongedierte zoals ratten op afkomt. Om die reden is het ook verstandig om het voer op te slaan in een afgesloten ton of emmer.

De ondergrond in de ren moet in ieder geval grond of zand zijn. Het is ook een goede gewoonte om kippengrit op de grond te strooien. Kippengrit bestaat uit kalksteen en vermalen oesterschelpen. Het bevat alle mineralen die een kip nodig heeft. Het goed opneembare, organische calcium in kippengrit zorgt voor een goed beendergestel en sterke eierschalen, wat bijdraagt aan een betere houdbaarheid van de eieren. Overigens als u wilt dat kippen eieren leggen, dan moet u het kakelen verdragen!

Zoek je inspiratie voor namen van kippen? Kijk dan op Kippennamen.nl!

Bron

GrootPlezier.nl – ook voor uw kippenhok

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten