HomeKunstgrasToepassingen voor kunstgras

Toepassingen voor kunstgras

Kunstgras toepassingen

Veel mensen willen kunnen genieten van een groene grasmat in hun tuin. Het onderhoud van een dergelijke mat vergt echter veel tijd. Zo moet het gras onder andere gemaaid, bemest en bewaterd worden. Voor vele is een overvolle agenda de reden dat er geen tijd is om het gras wekelijks te onderhouden, anderen kunnen dit niet onderhouden wegens fysieke beperkingen. Voor deze mensen is een kunstgras gazon dan een ideale oplossing. Gras is een natuur product en komt niet altijd tegemoet aan de eisen die wij stellen:

 • Gras groeit niet overal
 • Gras blijft niet altijd groen
 • Gras verdort als het te weinig water krijgt
 • Gras kan aangetast worden door ziekte’s en plagen

Ook om die redenen is kunstgras een prima alternatief! Het is altijd groen, wordt niet kaal als kinderen veel op dezelfde plek spelen en kan overal gelegd worden. Kunstgras is toe te passen op veel verschillende plaatsen. Kunstgras toepassingen vindt u op de volgende plaatsen:

 • In plaats van een natuurlijk gazon
 • Als ondergrond voor kinderen om te spelen en sporten
 • Balkon
 • Sportvelden zowel indoor als outdoor
 • Binnen als vervanger van kleden of vloerbedekking, bijvoorbeeld in een slaapkamer met voetbalsfeer.

Kunstgras toepassingen – Welke soorten kunstgras zijn er?

Er worden vele verschillende soorten kunstgras aangeboden in de huidige markt. Voor iemand die kunstgras wil laten leggen in zijn tuin kan het dan ook een zeer lastige keus zijn welke soort het beste bij uw tuin past. Gelukkig wordt er al onderscheid gemaakt in een aantal hoofdgroepen waardoor u allereerst kijkt naar welke functie het kunstgras moet vervullen. Zo zijn er kunstgras soorten die worden gebruikt voor de sier, sport/speelvelden en voor een golfgreen.

Siergazon

Een siergazon gecreëerd door kunstgras moet een zeer strakke uitstraling hebben. De kleur van het kunstgras moet zeer mooi groen gekleurd zijn en zeer strak worden aangelegd. Bij een siergazon wordt er vaak gebruik gemaakt van hoogpolig kunstgras doordat het niet belast wordt.

Sport/speelvelden

Bij sport en speelvelden dient men kunstgras te gebruiken dat zeer sterk is zodat voetballers en spelende kinderen het kunstgras ongehinderd kunnen gebruiken. Als kunstgras intensief belopen wordt moet er laagpolig kunstgras gebruikt worden.

Golfgreen

Wanneer men een golfgreen aanlegt met kunstgras dient een zeer fijne kunstgras soort gebruikt te worden die lage kunstgras sprieten heeft. Dit kunstgras moet daarnaast ook zeer sterk zijn om de slagen met de golfclubs te kunnen weerstaan. Kunstgras voor golfgreens wordt zelden tot nooit in particuliere tuinen gelegd doordat de sierwaarde erg laag is en geen comfort biedt.

Als u de keuze heeft gemaakt waarvoor u uw kunstgras wilt gaan gebruiken dan kunt u naar een leverancier van kunstgras gaan om een dergelijke aankoop te kunnen doen. De verkopers zullen aangeven welke kunstgras soort geschikt is voor uw wensen. Dan nog kan het lastig zijn om een keuze te kunnen maken. Dit omdat er nou eenmaal veel variaties van kunstgras op de markt zijn. Een kunstgras showtuin zal u helpen om een keuze te maken tussen het verschillende aanbod.

Wat zijn de kwaliteitsverschillen tussen kunstgras soorten?

Er zijn tegenwoordig veel aanbieders van kunstgras die vele verschillende soorten aanbieden maar hoe weet u nu of u met een goede kwaliteit kunstgras te maken heeft? Allereerst moet je niet zomaar afstappen op de duurdere kunstgras soorten, duur wil niet altijd zeggen dat het ook goed is. Enkele zaken waar men naar kan kijken zijn:

 • Kijk naar het land waar het kunstgras is geproduceerd. Kunstgras dat in Nederland geproduceerd is, is vaak van een goede kwaliteit. Kunstgras dat in China wordt geproduceerd bevat vaak schadelijke stoffen zoals cadmium en lood. Met spelende kinderen op het kunstgras moet dit natuurlijk voorkomen worden.
 • Controleer of het kunstgras schadelijke stoffen zoals cadmium en lood bevat. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor kinderen wanneer de concentratie te hoog is. Kunstgras dat in Nederland wordt geproduceerd is altijd cadmium- en loodvrij.
 • Vraag of er garantie wordt gegeven op het kunstgras. Hoe langer de garantie, hoe hoger de kwaliteit van het kunstgras. Hoogwaardig kunstgras heeft een garantie van 10 jaar, zo bent u verzekerd van minimaal 10 jaar een groen gazon.

 

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten